Haptotherapie

Haptotherapie, gaat over voelen en verbinden. Het heeft als basis de Haptonomie :  het geheel aan inzichten omtrent contact, voelen en aanraken binnen de menselijke communicatie.

Haptotherapie is zinvol als je de signalen van je lichaam niet meer verstaat,  als emoties geblokkeerd zijn of het contact met je omgeving steeds vast loopt.

Als haptotherapeut gebruik ik, naast het gesprek en oefeningen  de menselijke aanraking als instrument. Want een goede aanraking nodigt uit om je lichaam weer te gaan voelen en het contact met je gevoel te herstellen. Zo kan bv  verzet  en angst  worden herkend, weggestopt verdriet kan beleefd worden, vermoeidheid eindelijk toegelaten. Door verzet in het lichaam los te laten, kun je gaan ontspannen en toelaten wat er is.  Pijnklachten en een verstoorde ademhaling  gaan herstellen.

Door de reacties van je lichaam en je ervaringen tijdens de oefeningen te koppelen aan onze gesprekken krijg je inzicht.  Inzicht  in de wijze waarop jij met jezelf en je omgeving omgaat. Dus ook hoe je reageert op moeilijke momenten in het leven en waar het stagneert. Samen zoeken we naar manieren die beter bij je passen.

Als je je weer thuis gaat voelen bij jezelf en de verbinding met je omgeving verbetert, ontstaat er een gevoel van vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en in de ander. Je herkent je eigen kracht weer en je energie kan gaan stromen. Je leert jezelf te blijven in het contact met je omgeving, zonder steeds je grenzen te overschrijden. Zo leg je een stevige basis voor je verdere ontwikkeling als mens.

Haptotherapie is geschikt bij:

— overbelast zijn, burn- out.

– stressgerelateerde klachten zoals hyperventilatie en spannings nek-en  hoofdpijn.

– problemen met verwerking en acceptatie van verlies, trauma, ziekte of handicap.

– In je hoofd zijn en niet in je lijf.

– Moeite met grenzen stellen.

– Gevoelens van minderwaardigheid

– Gestagneerde ontwikkeling

– Terugkerende problemen op het relationele vlak.